Vägen till framgång är en korrekt analys av nuläget

 Äntligen har jag fått ord på något jag försökt uttrycka under en längre tid. 
Jag läser en bok ”Good Strategy Bad Strategy: The Difference and Why it matters” av Richard Rumelt. En riktigt välskriven bok som handlar om strategiarbete och vad en bra strategi är och hur det kommer sig att man tenderar att istället ta fram dåliga strategier.

Jag kan varmt rekommendera boken och det jag redan nu tar med mig är något som jag försökt sätta ord på under en lång tid men inte riktigt fått ur mig. I boken så går han igenom hur en bra strategi byggs upp och han poängterar att en av de absolut viktigaste delarna är analys och tolkning av nuläget.

Det är så självklart men samtidigt så svårt att missa. Ofta när jag har arbetat med strategi har fokus legat på vägen framåt. ”Hur tar vi oss på bäst sätt fram mot målet?”

Det är så lätt att missa att genomföra en korrekt analys av nuläget. Det jag menar är inte bara att ta fram var företaget eller en själv står idag utan att framför allt förstå vad det nuläget innebär.
I boken tas flertalet exempel upp på företag som tolkat nuläget felaktigt och därför missat att bytta upp sin strategi på ett sätt som hjälper företaget framåt.

Korrekt analys av nuläget även utanför företagande

Oavsett om du arbetar med företagsstrategi eller ej så är jag övertygad om att en korrekt analys av nuläget och att se på nuläget eller verkligheten med objektiva ögon markant kommer att hjälpa till att fatta välgrundade beslut om vad du behöver genomföra.

Jag har i tidigare inlägg pratat en del om vikten att sätta upp mål. Läs det inlägget här: ”Vikten av att sätta mål samt följa upp målen”

Men utan att genomföra en bra analys av nuläget och verkligheten är det svårt att sätta korrekta mål.

Det finns alltid olika tolkningar av nuläget men har du koll på hur verkligheten ser ut så har du i alla fall goda möjligheter att ta korrekta beslut.

Ta exemplet med att du är trött på ditt jobb och vill byta jobb. Det kan vara ett nuläge. Men analysen är så viktig för att fatta ett korrekt beslut om hur du ska handla vidare.

Om anledningen till att du är trött på ditt jobb är för att du arbetar med arbetsuppgifter som är tråkiga behöver du söka dig till helt nya typer av arbeten. Om anledningen är att du har hamnat på fel fot med chefen men älskar arbetsuppgifterna så kan du sannolikt leta ett jobb inom samma yrke fast med ett nytt team.

Från det nuläge du beskriver så dyk djupare för att genomföra en korrekt analys. Då blir handlingsvägen framåt mycket lättare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *