Har börsen peakat nu?

Nu har det varit ett par turbulenta dagar på börsen och Donald Trumps tullhot gör inte saken bättre. Tänkte gå igenom lite händelser i portföljen där jag under senaste månaden varit relativt aktiv.

Ökade igen innehavet i Christian Berner Tech Trade

Efter en dipp i Christian Berner Tech Trade (CBTT) så köpte jag tillbaka den position som jag sålde i samband med en omotiverad kursuppgång som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg. Du hittar det blogginlägget här: Passande tajmning med aktieanalys om Christian Berner Tech Trade

CBTT kom presenterade också Q1 siffror den 24 april som var helt enligt linje med mina estimat och jag kvarstår vid min ursprungsanalys som jag presenterade här på bloggen den 3 mars: Bra uppsida i Christian Berner Tech Trade

Dumdristiga investeringar

SAAB

Jag har under senaste månaden även sålt av hela innehavet i SAAB. Det skedde i samband med att Gorge Soros fond flaggat upp en kort position i bolaget. Min ursprungliga tanke och analys med SAAB var att orderboken är smockfull och att det finns betydande potential i skolflygplanet T-X.

Jag fick ta en förlust men redan nu kan jag vara nöjd över att jag kom ur investeringen i hygglig tid. Det har funnits en långsiktig tanke med att försöka komma ur SAAB efter att jag under en längre tid funderat över etiken kring investeringar i krigsmaterialstillverkning. Det skulle inte förvåna mig om det också är en av anledningarna till varför SAAB haft en riktigt tung aktiekursutveckling, dvs att institutioner säljer av för etiska skäl. Därför kommer SAAB ha en rabatt över lång tid är min teori. För bolaget i sig är det inget fel på.

Nordea

Jag köpte på mig Nordea i samband med att de drogs in i penningtvättsskandalen, som jag fortfarande tycker är överdriven. Direktavkastningen lockade för mycket och spontant köpte jag på mig en position där jag hade plan att sälja dagen innan X-dag. Det var dock en dålig spekulation och jag var tvungen att sälja positionen till en liten förlust. Penningtvätt kommer det alltid att finnas i banker och faktum är att de som arbetar heltid med att ständigt försöka hitta nya sätt att tvätta pengar kommer att lyckas bättre med det än banker lyckas med att identifiera penningtvätten. Dessutom måste man ställa beloppen i relation till total volym för en bank. Då är det lätt at förstå hur det svårt det är att identifiera penningtvätt i belopp under 10 miljarder.

Rejlers

Jag har även lyckats köpa och sälja en position i Rejlers under senaste månaden. Trots att det var en affär med positiv avkastning så bröt jag mot alla mina egna regler för att investera i aktier.

  • Jag gjorde ingen egen djup analys
  • Lyssnade bara på ett case av en annan
  • Litade blind på fina ägare av bolaget

Med detta sagt så har jag som sagt inte genomfört min egen analys ännu och det kan mycket väl hända att Rejlers kommer in i portföljen igen men då måste den egna analysen vara genomförd och kännas rätt.

Uppföljning Green Landscaping Holding

Jag skrev för ett tag sedan en aktieanalys om Green Landscaping Holding där jag även har en aktieposition. So far so good. Precis som de flesta andra bolag på börsen har de presenterat sina siffror för Q1 viket var till belåtenhet för mig. Det var även trevligt att lyssna på Q1 presentationen där jag framför allt gillar svaret på frågan om man tittar på internationell expansion vilket svarades med att det är ett naturligt nästa steg.

Dessutom är det betryggande att integrationsplanen rullar på och att man uppskattar att den ursprungliga indikationen om synergieffekter om 25 MSEK per år verkar stämma.

Har börsen nått sin topp?

Tillbaka till rubriken av detta inlägg. Den underliggande verksamheten i företagen är enligt min uppfattning fortfarande god och om räntorna fortsatt är låga finns det inte så många andra platser att placera sina pengar. Man ska dock inter underskatta risken för en ”Black Swan”. Dessutom har vi Donald Trump som president som inte skapar stabilitet utan snarare tvärt om med din populistiska agenda. Med det sagt så har jag själv minskad min exponering mot börsen till ca 60 % och har idag ca 40 % likvida medel. Jag skulle gärna hitta några nya riktigt bra case för att sätta kapitalet i arbete men bättre att avvakta till dess att lägen uppstår. Jag har min koncentrerade portfölj och då behöver jag vara restriktiv i vilka bolag jag investerar i och när. Disclaimer: Detta är mina privata åsikter och bör inte ses som rådgivning utan något slag. Jag äger aktier i flera omnämnda företag. För min aktuella portfölj se Aktieportfölj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *