Kalkyl för att köpa elcykel – Spara pengar

Jag har precis genomfört en investering. Ja jag kallar det investering. Att köpa en elcykel för mig är ett ekonomiskt beslut för långsiktigt spara pengar.

Under en längre period har jag fascinerats över elcyklar men faktiskt tyckt att det var lite töntigt. De gånger jag har pendlat in till jobbet med klassiskt cykel och blivit passerad av dessa elcyklister, som flugt förbi mig i uppförsbackarna utan att ens varit svettigaga, har jag velat skrika FUSK! Men nu har jag blivit en i elcykelsligan.  

Jag ska beskriva mitt case och även dela med mig av den kalkyl jag gjorde innan jag införskaffade elcykeln.

Min Situation

Jag bor norr om Stockholm och har ca 1,4 mil enkel väg till jobbet. I vanliga fall tar jag bussen och de dagar jag behöver hämta mitt barn på förskolan tar jag vanligtvis bil (av bekvämlighetsskäl). Det tar ca 50 min dörr till dörr med kollektivtrafiken och ca 40 min med bil (i normala kö förhållanden).

Jag har cyklat ett par tidigare säsonger och det burkar ta ca 35 min dörr till dörr med cykel men då kommer man fram sjöblöt och slut i hela kroppen.

För mig är det dvs snabbare att ta mig fram på cykel än bil och kollektivtrafik.

Problematiken

Enligt ovanstående så är det självklart att den absolut bästa kalkylen för mig är att cykla till jobbet varje dag i ur och skur. Problemet är bara att jag är slö och bekväm. Vissa dagar är man slut i kroppen och då passar det utmärkt som ursäkt till varför jag ska ta buss eller bil.

Samma sak då det regnar eller börjar bli lite kyligt. För att inte tala om snö.

Och ska jag ändå köpa ett SL kort så är det extra lite som hindrar mig från att ta cykeln.

Samtidigt så tycker jag att det är svindyrt med kollektivtrafiken 890 kr per månad hade jag gärna lagt på annat. Ännu dyrare är det att köra bil. Bara tullarna skulle med lätthet överstiga 1400 kr om jag skulle pendla varje dag.

Elcykel blir lösningen.

För mig blir elcykeln lösningen på min problematik. I och med att det krävs minimal ansträngning att cykla i 25 km/h både upp och ned för backarna in till stockholm kan jag klä mig varm och skönt när det är kallt och med ett rikligt regnställ när det regnar. Det går utmärkt att direkt hoppa in på kontoret och gå in i ett möte utan att vara sjöblöt av svett.

Dessutom är det smidigare att plocka upp barnet på förskolan.

Men framför allt så har jag möjligheten att räkna hem investeringen att köpa en elcykel.

Nedan ser du min kalkyl.

Besparingar med elcykel

Jag börjar med besparingsdelen. (För det är sparande inte att tjäna pengar.)

Jag slipper köpa månadskort på SL vilket är en kostnad på 890 kr per månad som över 12 månader blir 10 680 kr.

Jag uppskattar att jag idag kör bil ca 6 dagar per månad och att jag minst kommer dra ned detta med 2 ggr per månad. Förhoppningen är mer men jag gillar att ha lite luft i mina kalkyler. Jag räknad med att jag i genomsnitt betalar 60 kr per dag i trängselskatt 35 kr i en riktning och 25 i andra riktningen. Vilket på ett helår summeras upp till 2880 kr.

Jag har bortsätt från bränsle (etanol) och värdeminskningen hos bilen i denna kalkyl då jag inte längre att kunna kombinera att åka och storhandla mm i samband med att jag tar bilen och därför behöver köra någon annan gång.

De totala besparingarna uppgår då till 13 560 kr per år. Men det är lite för bra för att vara sant.

Underhåll och övriga kostnader

Oavsett om jag pendlar med elcykeln varje dag så kommer jag att behöva resa med kollektivtrafiken vid några tillfällen per år. Någon fest, någon tillställning eller liknande. Dessa kostnader kan jag inte längre ta på månadskortet och kommer därför att läggas på i min kalkyl för en elcykel. I min uppskattning på räknar jag med 12 tur och retur resor med SL per år.

Jag kommer även behöva underhålla elcykeln. Det kommer alltid att uppstå några extra kostnader, punktering, nya däck, sadelskydd eller vad det nu kan vara. Uppskattningsvis säger jag att det kommer bli 1 000 kr per år.

Sedan vet jag att batteriet kommer att behöva bytas efter ca 1 000 laddcykler. Jag tror att det kommer att ske efter 4 år men räknar med att batteriet inte riktigt håller det den lovar så har antagit att det behöver bytas efter 3 år till en kostnad av 4 000 kr dvs 1333,3 kr per år.

Till sist kommer värdet på cykeln att minska för varje år som går och ju längre jag kör cykeln. Min hypotes är att efter 5 år så har cykeln halverats i värde om den underhålls korrekt. Det gör att kalkylen för elcykeln som helhet får bli att den skrivs av på 10 år rakt. (Ja det är inte helt rätt men för simpelheten så passar rak avskrivning)

Summan av kalkylen för elcykeln

Sammanfattningsvis så får jag det till att återbetalningstiden är ca 3,5 år och avkastningen på investeringen därför skulle motsvara 28,7 % vilket jag är förvånad över att det är så högt. Inte bara att det är en ekonomisk kalkyl utan jag kommer faktiskt att spara tid också. Om jag i genomsnitt sparar 10 minuter per enkelresa och pendlar ca 180 dagar per år kommer jag spara in ca 60 timmar på pendlingen med en elcykel. Bara det är värt att investera i en elcykel för mig.

Hål i elcykelskalkylen

Service för elcykeln

Nej jag har inte glömt den kostnaden. Men den ingår inte i min kalkyl då jag köpte min elcykel på Sportson som faktiskt erbjuder livstids service på elcyklar över 15 000 kr helt gratis. (Max en service per år)

Diciplin

Denna kalkyl bygger också på att jag cyklar varje dag och inte blir så bekväm att jag tar bilen. Det skulle vara förnedrande att jag skulle vara så bekväm att jag tar ett annat alternativ än elcykeln men det är för tidigt för att uttala sig.

Vilken elcykel köpte jag ?

Jag gjorde min lilla research och gick på en lite dyrare elcykel. En Crescent ELton som jag lite sportigare och med en middrive motor. Anledningen till att jag gick på en lite dyrare elcykel är att de håller värdet lite bättre, kvalitén är vanligtvis lite bättre och Crescent kommer att finnas kvar 10+ år så det alltid kommer finnas reservdelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *