Startup och riskkapital

Startups och riskkapital är nära förknippat och för många synonymt då normen är att man behöver ta in kapital för att starta upp och expandera.
Jag har själv startat ett par bolag och varit med i startups där kapital tagis in och startups där det inte tagits in något kapital alls. Tänkte därför dela med mig lite av de lärdomar jag har än så länge kring detta och skillnaden i mindset.
De flesta rubriker på bland annat breakit och Di-digital handlar om när startups tagit in nytt kapital och mycket. Men det är långt ifrån alla framgångsrika startups som tar in kapital och de absolut flesta tror jag skulle klara sig bättre helt utan riskkapital.
När man tar in kapital i ett nystartat bolag ger man som grundare ifrån sig en del av bolaget i utbyte mot det kapital som investeras. Det är en förutsättning för många bolag som behöver bedriva tung utveckling, t.ex. läkemedelsbolag, tunga IT bolag, eller vissa produktionsbolag. Ofta behövs det dock i dessa typer av företag mer kapital efter ett tag då man behöver öka takten på utvecklingen eller sätta igång en större produktion. Som företag och startup upplever jag att mindsetet skiljer sig kraftig åt från bolag som tar in pengar och de som bygger bolag genom egeninvesterad tid och lönsamhet. Man tappar ofta uppfattningen kring vad pengar är värt och man har inga problem att dra på sig stora kostnader som inte alltid är helt genomtänkt.  
När man väl börjat ta in riskkapital är min uppfattning även att man fortsätter att ta in kapital för att ”expandera snabbare” i större utsträckning än om man inte tagit in riskkapital från början. Det gör att man inte blir lika fokuserad på lönsamhet. Det är ofta inte några större problem att driva tillväxt om man har oändligt med kapital i ryggen men det säger inget om framtida överlevnad för bolaget. För mig är ett bolag endast ett riktigt företag om det drivs med lönsamhet eller åtminstone har målet att bli lönsamt.

Att starta en verksamhet utan kapital är krävande och man behöver tänka på ett annat sätt. Alla kostnader behöver överläggas och fokus på var kapitalet gör mest för bolagetsframgång är viktiga frågor. Företaget blir enligt min erfarenhet mer slimmat och agilt för förändringar i intäkter och oförutsedda kostnader. Nackdelen är att man kanske inte kan räkna med full lön kontinuerligt utan behöver anpassa det efter hur verksamheten går. Vidare så passar tjänsteföretag bäst in i modellen att inte ta in något kapital och bör vara kassaflödesposivita tidigt från start.

En av de viktigaste aspekterna i att inte ta in kapital är också att risken ofta blir mindre då man inte har externa investerare som kräver snabba resultat utan man kan ta det i sin egen takt. Möjligheten att eventuellt ta in kapital längre fram går om det skulle vara aktuellt och sannolikt till en bättre värdering. 

Det finns inget rätt eller fel när man startar företag men jag vill belysa att det i många fall går utmärkt att starta verksamheter utan finansiering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *