Stabelo – Bolån+ via Avanza – Bättre lån

Stabelo som enligt deras hemsida, ska erbjuda prisvärda bolån via en digital kanal till ansvarsfulla bolånetagare, har nyligen lanserat sitt erbjudande via Avanza under namnet ”Bolån+”. Till skillnad från traditionella banker har Stabelo en finansieringsmodell genom en bolånefond där institutionella investerare direkt kan investera i svenska bolån.
Det gör att Stabelo kan erbjuda låneräntor som är lägre än traditionella banker som behöver låna upp stora summor och i sin tur behöver betala ränta på dessa och sedan tar riktigt med marginal för förmedlingen av lånen.
Detta lån marknadsförs som tidigare nämnt via Avanza (som även är ägare i Stabelo) under namnet Bolån+. Kravet för att bli beviljad lån via Stabelo är att man max får låna 60 % av bostadens värde. I mina öron låter detta extremt sunt.
Att inte vara maxbelånad bör belönas och denna typ av tjänster skulle kunna ge upphov till att privatpersoner väljer att köpa fastigheter de HAR råd med och inte maxbelåna sig i förhoppningen att fastighetspriser alltid stiger.
Jag har tidigare pratat om risken för fastighetsbubbla och risken har aldrig varit högre. Under senaste månaden har bostadsmarknaden svalnat och priserna i framförallt storstäderna i Sverige har mattats av. Samtidigt har Sverige för första gången på länge varit i närheten av inflationsmålet av 2 %. Riksbanken som har som uppgift att hålla inflationen kring 2% märket kan därför bli tvungna att höja räntan tidigare än beräknat om inflationen överstiger dessa 2 %. Vi kan gå mot en ”perfekt storm”:1. Räntorna höjs
2. Aktioner så som amorteringskrav mm.
3. Redan fallande fastighetspriser
Om dessa 3 sammanfaller så är det svårt att hindra en härdsmälta på fastighetspriser.
Jag skrev redan för ett par år sedan om risken för bostadsbubbla (se inlägget här) men det har inte skett ännu och jag kan mycket väl även denna gång ha fel.
Det som talar för att det inte kommer någon krasch är att inflyttningen till storstäder fortfarande är stor och att det trots ökat byggande inte är tillräckligt för att tillgodose den inflyttning som sker.
Det kommer att behövas väsentligt mycket fler mellan-pris bostäder. Det finns sannolikt för mycket lyxbostäder redan nu som inte folk har råd med att skaffa men det saknas bostäder för medel och låginkomsttagare.
Tillbaka till Stabelo och Bolån+. Det finns mycket som är bra med denna typen av bolån men det kommer sannolikt inte hjälpa de personer som behöver bolån mest, dvs de som inte har råd med handpenning och är förstagångsköpare. Enligt mig finns en risk med Bolån+ att de flesta ”bra” låntagare går dit och resten blir kvar med de traditionella bankerna som då får de mindre kreditvärdiga låntagarna och vilket kommer trycka upp deras snitträntor i taket. Långsiktigt skulle det kunna innebära att det endast finns en liten grupp av människor som någonsin kommer att ha möjligheten att låna till fastighetsköp.
Men allt som allt. Har du möjligheten att få ned din räntekostnad och du ändå inte har större bolån än 60 % varför inte prova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *