Kryptovalutor – Topp eller flopp?

Senaste tiden känns det som att det mesta har handlat kring kryptovalutor och framför allt Bitcoin som är den största av kryptovalutorna. 
Nyheterna kring Bitcoin har spritt i både ris och ros. Allt från att det är den största bubblan sedan tulpanlöksbubblan i Holland till att Bitcoin är det självklara valet för stora som små investerare att tjäna snabba pengar.
Vi har sett en prisutveckling på Bitcoin under året som varit exceptionell och avkastningen på 1 år har varit mer är 1 300 % med en Bitcoin kurs idag på ca 13 000 dollar. Trots ett ras på nästan 30 %  från toppen i mitten av december. (se graf nedan)
Detta har skapat hysteri kring Bitcoin som spekulationsvaluta. Människor världen över har aktivt börjat handla med Bitcoin och andra kryptovalutor i spekulationssyfte för att kortsiktigt tjäna pengar.
Det är tydligt att om man hade köpt Bitcoin eller nästan vilken kryptovaluta som helst för ett år sedan hade man varit med om en riktigt spännande resa och sett sitt kapital växa.
Men varför har denna prisökning skett i Bitcoin?
När man tittar på en klassiskt investering burkar man säga att värdet på investeringen är summan av alla framtida kassaflöden diskonterat för avkastningsränta.
När det kommer till Bitcoin kommer det aldrig att komma ett kassaflöde från Bitcoin utan det enda som finns är spekulationen om att en Bitcoin imorgon kommer att vara mer värd än en Bitcoin idag. Det som kommer att avgöra priset som alltid annat är utbud och efterfrågan.
De som är bullish till Bitcoin brukar alltid prata om fördelen med en valuta som inte backas av en stat utan backas av användarna och där det finns förprogrammerat att det bara kommer skapas 21 miljoner Bitcoin vilket ingen riksbank kan ändra på.
Det ska i deras perspektiv säkra värdet på Bitcoin. Men det kommer bara ske om det finns användningsområden för Bitcoin.
Vad kan du idag göra med dina Bitcoins?
Det finns vissa webshoppar och ett fåtal fysiska butiker som idag har öppnat för möjligheten att handla med Bitcoins, men det är väldigt begränsat. Utöver det är Bitcoins inte mer värt än vad nästa person är villig att betala för något i en ren transaktion av Bitcoins till anna valuta. Anledningen till varför t.ex. Svenska kronan har ett värde idag är att man kan handla med svenska kronor. Man kan köpa allt från aktier till mat för middagen.
Man har förtroende för att riksbanken inte kommer att misshandla svenska kronan och att inflationen kommer att vara enligt inflationsmålet på ca 2 %.

Jag är inte något fan av ren spekulation på något som inte genererar avkastning eller har potentialen att ge avkastning i någon form av kassaflöde.

Det är möjligt att man kommer att se Bitcoin som man ser på guld i framtiden. Att alla kan se att Bitcoin har ett värde i samband med byteshandel men det bygger på att det finns ett gemensamt förtroende för Bitcoin vilket jag har svårt att tänka mig att det kommer finnas över tid.

Här finns även en länk till en värd video om Bitcoin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *