Nollräntor och rally!

Riksbanken meddelade tidigare idag att man sänker reporäntan 25 punkter till 0 vilket inte helt oväntat resulterade i fortsatta uppgångar på svenska börsen.
Även om jag förstår teorin till varför börserna går upp, i dessa lägen då ränteplaceringarna blir mindre attraktiva, tycker jag räntesänkningar är mer av ett orostecken än något annat.
Anledningen till varför riksbanken sänker räntan är för att man ska nå upp de till inflationsmål som är satta till 2-3 procent. Idag mäter man inflation med hjälp av KPI (konsumentprisindex) vilket förenklat kan ses som prisförändringen på en genomsnittlig ”kasse” med varor och tjänster som en person i Sverige köper in under ett år. Vad som dock inte räknas in i KPI är fastighetspriserna. Utan att exakt ha räknat på detta är jag övertygad om att inflationen hade varit i närheten av eller till och med över dessa inflationsmål redan idag om man hade räknat in fastighetspriserna.
När man nu sänker reporäntan till historiskt låga 0 så kommer fastighetspriserna och skuldsättningen hos svenska folket fortsätta öka.
Att kunna låna en miljon kr till för 1000 kr per månad (baserat på en låneränta på 1,2 %) säger en hel del om pengars värde. 
I Sverige driver man ekonomiskpolitisk i två motsatta riktningar. Riksbanken sänker räntorna vilket gör det billigare att låna, samtidigt föreslår bland annat bankföreningen hårdare krav på amortering och lånetak. Dessutom diskuteras det från regeringen förslag på avskaffande/minskat ränteavdrag för privatpersoner vilket direkt skulle göra det dyrare att låna.
I mitt tänkta scenario medför detta kortsiktigt att det kommer bli billigare att låna då räntesänkningen sker nu. Dock sker åtgärderna för att göra lån dyrare långsammare vilket kommer skapa en djupare kris om bostadsbubblan spricker eller till och med agerar utlösande kraft för en kris.

Om man tittar på TA för OMXS30 (se ovan), har börsen idag tagit sig över 200dagars glidande medelvärde som tidigare har agerat motstånd.
Jag har ingen känsla för om börsen kommer fortsätta upp eller ska ner men min syn är att risken för tillfället är hög och att det finns anledning att vara försiktig i sina placeringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *