Blir det historiskt nyval i Sverige?

 Efter riksdagsvalet i Sverige i september 2018 så blev utfallet så otvetydigt som jag vid tidigare inlägg pratade om innan valet. 
Utfallet med större stöd för Sverigedemokraterna och i princip minskat stöd för övriga partier har skapat politiskt kaos i Sverige där inget block har tillräckligt stöd för att bilda regering. 
Det som skiljer från min hypotes var att miljöpartiet faktiskt klarade 4 % gränsen och tog plats i riksdagen. 
Utöver att det inte har gått att bilda regering så fick ”Alliansen” eller mer exakt en moderat och kristdemokratisk budget igenom istället för en övergångsbudget. Det gör det svårare att få på plats en rödgrön regering som är tvungna att anpassa sig till beslutad budget. 
Som tydligt framgått är att inget parti vill bilda regering med eller med stöd av Sverigedemokraterna och därför behövs stöd över blockgränserna för att bilda en regering som har möjlighet att driva igenom en egen politik. Annars riskerar förslag att röstas ned i riksdagen av opposition med hjälp av Sverigedemokraterna. 

Kommer det då bildas en regering innan ett automatiskt nyval sker? 

Idag har både moderaternas Ulf Kristersson och Stefan Löfven haft möten med talmannen för att presentera en handlingsplan för regeringsbildande för så att talmannen kan lägga fram förslag till statsministeromröstning. 

Det har redan genomförts 2 omröstningar och båda har röstats ned. Skulle det röstas ned 2 ytterligare förslag utlöses automatiskt nyval. 
Min uppfattning är att alla är lite för maktlystna för att det ska ske en regering över blockgränsen och då kommer sverigedemokraterna ha möjlighet att rösta ned en statsministeromröstning tillsammans med opponerande block.  
Tyvärr så är jag av uppfattningen att det kommer ske ett nyval under första halvåret under 2019 och än värre är att jag tror att det inte kommer att bli lättare att bilda regering efter ett nyval. 
Sannolikt kommer det bli ännu svårare då min hypotes är att den enda riktiga vinnaren på ett nyval kommer vara Sverigedemokraterna igen som inte omöjligt nu de facto blir största eller andra största parti i Sverige. 
Då är i princip den enda lösningen på regeringsfrågan att bilda regering med eller med stöd av Sverigedemokraterna eller en samlingsregering.

Så om våra politiker kan komma till denna insikt så borde det vara självklart att släppa på sitt ego och bilda en regering som skulle kunna fungera för att inte påkalla ett nyval som kan få förödande konsekvenser för Sverige. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *