Vara miljövän utan att förändra hela sin livsstil

Ett av de ämnen som jag brinner mest för är miljö och klimatet.

Jag är övertygad om att klimatförändringen är något som sker och att det är allvarligt. Jag tror även att det kommer vara viktigt att man gör något åt det!

Det betyder dock inte att jag endast äter vegans kost eller att jag är ute och protesterar om helgerna eller att jag har slutat flyga när jag åker på semester.

För att det ska bli en riktigt skillnad och om vi ska kunna nå klimatmålen som sattes upp i Parisavtalet så behövs stora förändringar och de kommer vara svårt att få igenom. Jag är faktiskt rätt skeptisk till att vi kommer att nå det och att jorden kommer att vara kvar med det klimat vi idag upplever om 200 år.

Det jag dock blir riktigt ledsen över är alla de personer som säger att de skiter i att källsortera, plocka upp sitt skräp i naturen, bränner lite extra bensin med bilen bara för att de anser att deras påverkan är minimal. 

Självklart är det så att det inte går att jämföra påverkan av att en person i Sverige källsorterar med att kolkraftverken i Indien går på högvarv. Men om vi alla skulle resonera på samma sätt är jag HELT säker på att vi inte kommer att kunna leva speciellt väl på jorden om 100 år!

Det kommer att komma ned till alla de små sakerna som genomförs varje dag. Precis som med allt annat här i livet så har de små handlingarna som man genomför varje dag mycket större påverkan än de stora handlingarna som man genomför med sämre frekvens.

En av mina gamla lärare i idrott sa samma sak med träning – att det har större effekt att träna 15 minuter per dag över ett år än att åka iväg på en veckas non-stop träning en gång per år och det tror jag stämmer med det mesta här i livet.

Så kan du hitta eller plocka upp de små sakerna i din vardag där du gör något bra för miljön så räcker det ganska lång väg.

Jag köper t.ex. endast förnyelsebar el, jag försöker äta mer vegetariskt, jag källsorterar, jag plockar gärna upp lite skräp på vägen från jobbet hem.

Enskilt kommer inte min insats påverka miljön över huvud taget men om tillräckligt många människor gör de små sakerna så kommer det att ha stor påverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *