Drivas av PURPOSE

 

Alla som någon gång har plockat upp men managementbok har läst och fått höra att en av de viktigaste grundstenarna är att hitta en vettig Vision och mission till företaget.

Ta de klassiska visionerna som t.ex. IKEA har: ”Hjälpa de många människorna”

Det är egentligen ett citat från en liten personalbok som Ingvar Kamprad skrev och inte någon uttalad vision för än långt senare.

Idag så är min uppfattning att många visioner/missioner egentligen bara handlar om att bli ”marknadsledande” eller ”störst” på en viss marknad och har inget att göra med vad PURPOSE handlar om.

Purpose enligt mig handlar om vad meningen med företaget egentligen är och borde ha lite med att vara marknadsledande att göra.

Tyvärr drivs för många företag med tveksamma motiv. Ofta handlar det i grund och botten om personlig ekonomisk vinning.

Det är klart att den ekonomiska vinningen är relevant för alla entreprenörer men när det är grundförutsättningen och ändamålet med ett företag är sannolikheten stor att kulturen och företaget i sig blir kortsiktigt och girigt vilket inte skapar något större kundvärde eller samhällsvärde.

Skapar man istället företag med ett PURPOSE en större vision om att skapa något fantastiskt så finns alla möjligheter att göra något man kan vara stolt över.

Det betyder inte att man behöver ha en uttalad vision som redan från dag ett är magisk men att man tror på något större än endast ekonomisk vinning i det långa loppet.

Purpose privat

På samma sätt som i företag så är det lika rimligt att skaffa eller fundera ut sitt eget privata Purpose och jag misstänker att det inte endast är vinstmaximering.

För mig så handlar det i alla fall om mycket mer än så. Familj, göra ett avtryck i världen, göra bra handlingar är egentligen mycket mer värdefullt än pengar och tillgångar.

Sedan skapar pengar förutsättningar för att genomföra många utav de delar som jag vill göra. Åka på semester, spendera mer tid med familj mm men pengar i sig spelar inte så mycket roll. 

Vad har du för Purpose?

Jag ska ta tillfället i akt och fundera lite djupare kring denna fråga. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *