Alimak, intressant nykomling

2015 har bjudit på ett varierat börsklimat med hög volatilitet. Trots detta har börsnoteringarna haglat ner på Stockholms börsen och det är svårt att hinna med att följa alla dessa bolag. 
Jag tänkte därför ge mig på en kort analys av en nykomling, nämligen Alimak. 

Alimak är en global industrikoncern speciallicerad på hissar. Bolaget själva delar in kundsegmeneten enligt; construction, industrial, rental och after sales. Under andra kvartalet 2015 stod after sales för 32% av intäkterna och stod för 59 % av rörelseresultatet. After sales segmentet består av reparationer, service och uppgraderingar av befintliga hissar och vertiallösningar. Jag gillar skarpt detta segment då det är hög marginal och en stor del after sales innebär att befintliga kunder återkommer och fortsätter vara kunder för en längre tidsperiod. Dessutom brukar after sales vara mindre konjukturberoende då man inte kan vänta eller bortse från service då det säkerheten i hissarna är vital. 
Det är självklart viktigt att få in nya uppdrag och växa men för Alimaks del kan man ta första uppdragen till lägre marginal för att senare höga marginalen i service avtalen. 
Det segmentet där jag tror man ligger fel är inom industrial där man är kraftigt exponerad mot olja och gas sektorn. Jag är av uppfattningen att detta segment kommer få det tufft med nya energilösningar som kommer på marknaden och vidare den ökande medvetenheten om hållbarhet. 
 

Jag har gjort en kassaflödesanayls och kommit fram till en riktkurs på 119 kr per aktie. 

Alimak har som mål att växa med 10% per år och ha en rörelsemarginal på 17 %. 
Första halvåret växte Alimak med 27% och order ingången ökande med 30% samtidigt som man uppnådde en rörelsemarginal på 17% före jämförelsestörande poster. 
I min kassaflödesanayls har jag räknat på att Alimak kan hålla 10% rörelsemarginal långsiktigt och topps på 12 % vidare att man inte når 10% tillväxt förutom under 2015 då man lyckas växa med 20 %. 
Aktiebolag
Alimak
Lista
Mid Cap Stockholm
Börsvärde
P/E nästa år
14,9
Direktavkastning
Aktiekurs
86,25
Riktkurs
119,63
Säkerhetsmarginal
28%
Potentiell uppsida
39%
Dagens datum
15-10-05

Jag har också ökat mitt avkastningskrav för att kompensera för den kraftiga belåning som finns i bolaget. 

Sammantaget tycker jag att Alimak är ett intressant bolag och det faktum att Lannebo innehar en corner samt att dom ytterligare ökade sin position under september får mig att tycka detta bolag är värt en genomsyn. 
Jag har i skrivande stund inte köpt några aktier i bolaget men kommer noga överväga detta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *