Snart är det dags igen – Val i Sverige

Ett av de första inläggen här på finansgrubbel handlade delvis om valet 2014. 
Jag hade då en teori om att det skulle bli ett omval och att Socialdemokrater och Moderater gemensamt skulle bilda regering. Men ack så fel jag fick. Även om jag fortfarande tror att det hade varit en bra ide och genomförbart. 
Rent politiskt så har moderater och socialdemokrater aldrig stått så nära varandra som de gör nu. Idag när alla partier vänder kappan efter vinden för att få ihop så många röster i de stora folkgrupperna som möjligt finns det ingen plats kvar för ideologierna
Såg på partiledardebatten från Örnsköldsvik där alla utom Ebba Busch Thor var medverkande. Det är skrämmande hur vaga och lama man är i alla typer av debatter där det mesta handlar om pajkastning istället för att stå upp för något. Den enda personen som faktiskt vågade stå fast vid sin ståndpunkt trots mycket kritik var Gustav Fridolin som vågade stå på sig kring flygskatten.Resterande tycker jag är så intetsägande att det blir ointressant. Att vara partiledare måste innebära att stå för någonting och det glöms bort.

Utfall val 2018

Utfallet av valet 2018 känns otroligt osäkert där det inte skulle vara förvånande om SverigeDemokraterna skulle bli Sveriges största pari vilket i sig är skrämmande! Precis som 2014 tror jag att den bästa utgången skulle vara om Socialdemokraterna skulle bilda regering med Moderater. Men det känns tyvärr långt bort på grund av den historiska konkurrensen partierna mellan.
Kristdemokraterna tror jag inte kommer få de stödröster som behövs för att ta sig över 4% sträcket då min teori är att stödröstarna kommer att känna att det är en röst som inte kommer att ge något resultat. 
Oavsett varje partis utgång kommer det skapa ett osäkert länge i svensk politik igen då den regering som bildas kommer att bli en svag minoritetsregering då jag inte tror att någon kommer vilja bilda regering med SverigeDemokraterna.

Om man ser på finland som även de hade ett högerextremistiskt pari som tog stora röstandelar så bjöd man in de när de var små och bildade regering. Utfallet blev att partiet inte fick igenom några av de frågor kring invanding som de hade lovat och partiet har sedan dess tappat anhängare. Jag är övertygad om att liknande utfall hade uppnåtts om man tagit in SverigeDemokraterna att bilda regering antingen 2014 eller 2010 då de fortfarande var relativt små. Nu har det tåget passerat och SverigeDemokraterna är smarta nog att inse att de inte vill hamna i den sitsen.

Utfall = Rödgrön minoritetsregering 

Sammanfattningsvis är min hypotes att Sverige hamnar i samma läge som man gjorde 2014 och samma utfall sker, dvs en svag rödgrön minoritetsregering med SverigeDemokraterna som vågmästare.
Tråkigt för Sverige som inte kommer kunna bedriva någon effektiv politik. Inte konstigt att folk tappar intresset för politiken! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *