Är det svårt att starta företag? 5 tips för att lyckas.

Många tror jag har en uppfattning om att det är svårt att starta företag, verkligenheten skulle jag säga är något annat. 
Jag har startat flera företag och processen att starta företag är inte det som är svårt. I Sverige är det lätt att komma igång och verksamt.se har gjort det så lätt det bara går att faktiskt komma igång. Och vill man göra det ännu enklare går det utmärkt att köpa ett lagerbolag. Då slipper man allt krångel med att registrera företaget och anordna alla papper som krävs. Dock kostar det extra jämfört med att registrera bolaget själv. 
Det som dock är svårt är att få ett företag att bli framgångsrikt. Det kräver mycket energi och engagemang.Ofta är det inte affärs iden som gör att ett företag går i konkurs eller läggs ned utan det är att orket att hålla det uppe förvinner enligt min erfarenhet. Affärsideer kan man förändra och förfina men när personerna i bolaget tappar ork och engagemang är man på en snabb väg utför. 

5 tips för att skapa ett hållbart framgångsrikt företag. 

1.    Starta i rätt skala

När man väl startar företag upplever jag att många tror att man ska erövra världen dag 1. Det är bra att ha höga ambitioner men starta med att få affären att fungera i liten skala på ett fokuserat område/kund. Se till att du klarar av att leverera och hålla den kvalite som behövs för att behålla kunden och göra den till en ambasadör.  

2.    Fokusera på kunden

Se till att lyssna på kunden! Det är faktiskt kunden som gör att ditt företag kommer att överleva och vårda kunden därefter. Man blir bara bättre av att lyssna på kundens klagomål, ta de till dig så att ditt företag utvecklas. Det är det enda sättet att förbättra din produkt/tjänst. 

3.    Sälj!

Utan intäkter kommer ditt företag att gå under hur du än vrider på det. En av de första råden jag fick var sälj först och fokusera på resten sen. Det är ett av de bästa råden jag har fått. För att du ska veta vad kunderna faktiskt vill ha måste du börja med att ha en kund och det får du bara genom att sälja. Fortsätt sedan att sälja hela tiden även när det går riktigt bra och kunderna letar upp dig så behöver man fortsätta sälja för att hitta nästa kund, och nästa och nästa osv. Leverans delen brukar lösa sig per automatik. Bättre att tacka nej eller sätta kunder på vänte lista än att du inte har några inkommande affärer alls. 

4.    Bygg rätt team

När du startat verksamheten och ska börja expandera så behövs det fler människor i företaget. Var noga med att anställa rätt människor. Detta är ofta en företags dödare, att anställa fel. Mitt tips är att fokusera på gemensamma värderingar och hitta någon som brinner nästan lika mycket för ditt företag som du gör. Att starta företag kräver otroligt engagemang även från de anställa. 

5.    Håll i kostnaderna

Under hela denna processen med att få en verksamhet på fötter så behöver du ha den småländska snålheten i bakhuvudet. Ta endast kostnader som är vitala för företaget och ta de investeringar som ger mest bang for the buck. Allt annat måste vänta eller avböjas. 

Vidare inlägg kring detta ämne kommer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *